W dniach 21 i 22 czerwca w naszej szkole odbyły się warsztaty na temat zdrowego odżywiania oraz bilansowania posiłków. W zajęciach organizowanych w ramach szkolnego programu profilaktyczno-edukacyjnego „Żyj z głową”, uczniowie klas piątych mieli możliwość zapoznania się z ogólnymi zasadami zdrowego odżywiania, wyboru zdrowych i wartościowych produktów dostępnych na sklepowych półkach, czytaniem etykiet, zasadami łączenia poszczególnych składników tak, żeby szkolne śniadanie dostarczało odpowiedniej dawki energii niezbędnej uczniom do efektywnej pracy. Warsztaty poprowadziły Agnieszka Hadryan i Maria Gryszka.
Uczniowie bardzo chętnie uczestniczyli w pogadance na temat nawyków żywieniowych, podając możliwe sposoby ich modyfikacji, oraz wykonywali zadania związane z promowaniem zdrowego odżywiania. Dzieci poznały przykłady zdrowych zamienników słodyczy, które okazały się być równie atrakcyjne, jak najczęściej kupowane przez nich słodkości. Wśród wykonywanych zadań warsztatowych, uczniowie stworzyli plakat prezentujący aktualną piramidę żywieniową, projektowali zdrową i smaczną zawartość śniadaniówki, tworzyli plakat na temat zdrowych i niezdrowych produktów w naszej diecie w języku angielskim.
Podczas warsztatów dzieci przygotowały przykładowe drugie śniadanie, które mogłoby w pełni zadowolić ich kulinarne podniebienia. Następnie zaprezentowali swoje śniadaniowe propozycje, ostatecznie nie pozostawiając po posiłku nawet okruszka.
Wielu uczniów posiada zaskakująco dużą wiedzę na temat zdrowego odżywiania, co nas bardzo cieszy. Dzięki warsztatom dzieci miały możliwość wymiany doświadczeń, pogłębienia swojej wiedzy na wyżej wspomniany temat oraz zaprezentowania swoich umiejętności kulinarnych. Mamy nadzieję, że zajęcia, w których brali udział piątoklasiści, będą stanowić podstawę do dalszych działań i przemyśleń w zakresie zdrowego odżywiania.